Waarom de undercoveragent een einde maakte aan het leven van ‘Peter Paul Bakker’ (2024)

Table of Contents
Intieme relatie Nieuwe functies

Het is de warmste januaridag ooit gemeten als Peter Paul Bakker zich begin 2020 bij de notaris meldt. Voor 550.000 euro koopt hij een riant huis in Zevenbergschen Hoek met vrij uitzicht op het groene Brabantse landschap. Bakker is 53 jaar volgens zijn identiteitskaart en heeft een flinke verhuizing voor de boeg. De notaris tekent op dat de man op dat moment nog in Portugal woont.

Bakker is niet wie hij zegt. In rechtbankstukken heet hij undercoveragent A4265. De aankoop van het huis zijn de eerste stappen in een heimelijke politie-operatie die hem zo aangrijpt dat hij 15 maanden later een einde aan zijn leven maakt. Naar aanleiding van zijn zelfmoord stelt een onafhankelijke commissie woensdag dat de professionaliteit bij undercoverafdeling Werken Onder Dekmantel „ernstig te wensen overlaat”.

Bakker is een ervaren agent die er veel undercoveroperaties op heeft zitten. Voor zijn nieuwe opdracht in het strafonderzoek Lugo belandt Bakker in Noordwest-Brabant, pal naast de hoofdverdachte Joop M. en zijn gezin. Justitie verdenkt de dan 44-jarige M. van betrokkenheid bij grootschalige co*ke-smokkel en witwassen. Hij zou een spil zijn in de co*kehandel via de haven van Vlissingen, een smokkelroute waar justitie lastig grip op krijgt – en corrupte contacten hebben.

Aan undercoveragent Bakker de taak meer over zijn nieuwe buurman, diens partner Debbie en hun netwerk te weten te komen. Bakker gaat volledig op in zijn werk, raakt al snel bevriend met zijn nieuwe buren en verzamelt relevante informatie.

Intieme relatie

In september 2020 wordt Joop M. gearresteerd, maar Bakker moet door. Hij krijgt de opdracht zich nu op Debbie te richten. Dat loopt uit de hand. Terwijl M. in voorlopige hechtenis zit, krijgen de undercoveragent en Debbie een intieme relatie. Tot zijn taakinstructie behoort dat niet.

De undercoveragent, die een gezin heeft, geeft bij zijn afdeling Werken Onder Dekmantel meermaals aan dat zijn undercoveropdracht hem erg zwaar valt. Het personage Peter Paul Bakker is onder zijn huid gekropen, vertelt hij. Ook collega’s trekken aan de bel. Maar de infiltrant moet in Zevenbergschen Hoek blijven.

In april slaat hij in de Brabantse woning de hand aan zichzelf. In een afscheidsbrief schrijft de agent dat hij een einde wilde maken aan het leven van Peter Paul Bakker en zich schuldig voelt jegens zijn gezin. Hij hoopt herinnerd te worden onder zijn echte naam, met zijn echte persoonlijkheid.

Bij de afdeling Werken Onder Dekmantel is veel mis, blijkt uit een woensdag gepubliceerd onafhankelijk onderzoek door een commissie onder leiding van burgemeester Oebele Brouwer van Achtkarspelen, voormalig officier van justitie. Zo is er nauwelijks aandacht voor het mentale welzijn van infiltranten terwijl zij juist psychisch zeer zwaar werk verrichten. Leidinggevenden hebben slecht overzicht van de lopende undercoveroperaties en protocollen en standaarden over hoe die operaties moeten verlopen staan niet op papier.

Lees ookPasjes, pesten en problemen bij de blauwe familie

Uit een reconstructie blijkt volgens de commissie dat er grove fouten zijn gemaakt bij de inzet van undercoveragent Bakker. Waarschuwingen van collega’s en de agent zélf over zijn mentale toestand werden „niet voldoende serieus genomen en leidden niet tot adequate interventies”.

Ook zijn in het undercovertraject „ethische grenzen overschreden”, door Bakker die een intieme relatie aanging, maar ook door collega’s. Zo zouden bij een in scène gezet undercovermoment ook kinderen (naar verluidt M’s zoon) zijn betrokken.

Dat de dood van de undercoveragent samenhangt zijn werk is volgens Brouwer evident. „Als hij groenteman was geweest had hij nog geleefd”.

Als hij groenteman was geweest had hij nog geleefd

Korpschef Henk van Essen erkent dat de politie ernstig tekort is geschoten bij de begeleiding van de infiltrant. Dat bij de afdeling Werken onder Dekmantel zo veel mis is noemt hij „confronterend”. De korpschef zegt een lange lijst aanbevelingen van de commissie Brouwer – bijvoorbeeld over de zorg voor medewerkers – over te nemen. Ook zijn alle lopende undercovertrajecten doorgelicht.

De Nationale Politie telt zo’n 63.000 werknemers en is onderverdeeld in tien regionale korpsen en een Landelijke Eenheid, waar de afdeling van de undercoveragent onder valt. Binnen die Landelijke Eenheid spelen al langere tijd problemen. Zo bleek vorig jaar uit onderzoek door KPMG dat er bij een onderdeel op grote schaal sprake is van ongewenst gedrag zoals machtsmisbruik, het voortrekken van collega’s, pesten en discriminatie. De aanpak hiervan heeft bij de politie „geen prioriteit”.

NRC berichtte eerder over nog twee suïcides met een link met het werk. In 2019 van een computerspecialist en in augustus van een politiefunctionaris van het Bureau Inzet Coördinatie.

Lees ookPolitiechef stapt gedwongen op na drie zelfdodingen agenten

„De rode draad is dat deze werkverhoudingen binnen deze organisatie al jaren worden vergiftigd door een combinatie van hoge werkdruk, grote onvrede over leidinggevenden zonder praktijkervaring, vriendjespolitiek en machtsmisbruik”, stelt politievakbond ACP woensdag in een reactie. Volgens de vakbond zijn de problemen terug te voeren op falend leiderschap.

Nieuwe functies

Voor twee leidinggevenden Jannine van den Berg en Marjolein Smit zijn recent nieuwe hoge functies elders binnen de politie aangekondigd. Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie & Veiligheid, CDA) noemt het rapport ontluisterend. „Het bevestigt voor mij eens te meer dat er stevige verbeteringen bij de Landelijke Eenheid nodig zijn.”

De minister schakelt nu voorganger Winnie Sorgdrager in voor diepgaand onderzoek naar de juridische, organisatorische en ethische waarborgen bij undercovertrajecten. Want undercoverwerk moet volgens Grapperhaus doorgaan. Het is „een onmisbaar middel geworden in de bestrijding van de georganiseerde criminaliteit.”

Praten over zelfdoding kan bij de landelijke hulplijn 113 Zelfmoordpreventie. Telefoon 0800-0113 of www.113.nl.

Een versie vandit artikelverscheen ook inNRC Handelsbladvan 18 november 2021.

Waarom de undercoveragent een einde maakte aan het leven van ‘Peter Paul Bakker’ (2024)
Top Articles
The Exorcist: Believer Showtimes Near Regal Waugh Chapel
How to Make a Sourdough Starter
Scheelzien, volwassenen - Alrijne Ziekenhuis
St Thomas Usvi Craigslist
UPS Paketshop: Filialen & Standorte
Tmf Saul's Investing Discussions
East Cocalico Police Department
Beds From Rent-A-Center
Riegler & Partner Holding GmbH auf LinkedIn: Wie schätzen Sie die Entwicklung der Wohnraumschaffung und Bauwirtschaft…
House Share: What we learned living with strangers
Inside California's brutal underground market for puppies: Neglected dogs, deceived owners, big profits
Tokioof
Winterset Rants And Raves
Amelia Bissoon Wedding
My.doculivery.com/Crowncork
Oro probablemente a duna Playa e nomber Oranjestad un 200 aña pasa, pero Playa su historia ta bay hopi mas aña atras
Aris Rachevsky Harvard
Craigslist Lakeville Ma
Sef2 Lewis Structure
THE FINALS Best Settings and Options Guide
Everything To Know About N Scale Model Trains - My Hobby Models
Harrison County Wv Arrests This Week
Smartfind Express Login Broward
Pronóstico del tiempo de 10 días para San Josecito, Provincia de San José, Costa Rica - The Weather Channel | weather.com
Cosas Aesthetic Para Decorar Tu Cuarto Para Imprimir
Santa Barbara Craigs List
Emuaid Max First Aid Ointment 2 Ounce Fake Review Analysis
Used Safari Condo Alto R1723 For Sale
Martin Village Stm 16 & Imax
Nail Salon Open On Monday Near Me
Leland Nc Craigslist
Strange World Showtimes Near Atlas Cinemas Great Lakes Stadium 16
Tas Restaurant Fall River Ma
Cross-Border Share Swaps Made Easier Through Amendments to India’s Foreign Exchange Regulations - Transatlantic Law International
Foolproof Module 6 Test Answers
Crystal Mcbooty
Captain Billy's Whiz Bang, Vol 1, No. 11, August, 1920
America's Magazine of Wit, Humor and Filosophy
Lcwc 911 Live Incident List Live Status
Brandon Spikes Career Earnings
Windshield Repair & Auto Glass Replacement in Texas| Safelite
Lamp Repair Kansas City Mo
Doublelist Paducah Ky
Mitchell Kronish Obituary
R: Getting Help with R
Satucket Lectionary
The Horn Of Plenty Figgerits
Victoria Vesce Playboy
Wzzm Weather Forecast
Clock Batteries Perhaps Crossword Clue
15:30 Est
Game Akin To Bingo Nyt
Guidance | GreenStar™ 3 2630 Display
Latest Posts
Article information

Author: Virgilio Hermann JD

Last Updated:

Views: 6504

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Virgilio Hermann JD

Birthday: 1997-12-21

Address: 6946 Schoen Cove, Sipesshire, MO 55944

Phone: +3763365785260

Job: Accounting Engineer

Hobby: Web surfing, Rafting, Dowsing, Stand-up comedy, Ghost hunting, Swimming, Amateur radio

Introduction: My name is Virgilio Hermann JD, I am a fine, gifted, beautiful, encouraging, kind, talented, zealous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.